We mogen de ogen niet sluiten voor de gruwel in Aleppo

 

 

Met de val van Aleppo en de gruwelijke represailles bij de bevolking die daarmee gepaard gaan, lijkt er maar geen einde te komen aan de wreedheden in Syrië. Nu Aleppo helemaal terug onder controle is van het  Syrische regime, blijkt een broos bestand al meteen aan flarden geschoten. De toestand escaleert.

“De VN moeten meteen waarnemers sturen om er op toe te zien dat alle partijen in het conflict het precaire staakt-het-vuren en een veilige doorreis van burgers respecteren”, zegt sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen. “De Algemene Vergadering moet vandaag nog een stabiliserend team mandateren om in het oosten van Aleppo het staakt-hert-vuren te herstellen."

“De VN-waarnemers moeten een veilige evacuatie van burgers forceren”, zegt Meryame Kitir.  “De VN moet de Syrische regering en haar bondgenoten ertoe aanzetten om een humanitaire toegang te garanderen, zodat voedsel, medicijnen, en andere hulpgoederen ter plaatse kunnen komen. We mogen onze ogen niet langer sluiten voor deze gruwel, hier zijn mensen in acute nood”, zegt Kitir.

“Het is aan de waarnemers om ervoor te zorgen dat er geen executies, willekeurige arrestaties en wraakacties meer volgen. We mogen geen straffeloosheid accepteren”, vindt Van der Maelen.

“De ellende en onzekerheid is verre van voorbij voor de Syriërs. De wreedheden en misdaden zullen zich naar elders verplaatsen, tenzij er duidelijk opgetreden wordt tegen  misdaden jegens de menselijkheid ende  aanhoudende oorlogsgruwel”, besluiten Kitir en Van der Maelen. 

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel