Weg met gevaarlijke, nucleaire reus op boogscheut van Belgische kust

sp.a wil dat president Macron Gravelines sluit

 

De Nederlandse regering dringt er bij ons land op aan om de kerncentrale van Tihange per direct te sluiten. sp.a steunt de Nederlandse eis, maar vraagt ook met aandrang maatregelen van de Franse overheid voor het kernpark in het Noord-Franse Gravelines, nauwelijks 30 km van de Belgische grens. Greenpeace voerde een risicoanalyse uit op alle  Franse kernparken en daar staat het park van Gravelines als het meest risicovolle van heel Frankrijk. “Meer dan tijd om het park definitief te sluiten en de tikkende bommen daar stil te leggen”, zeggen Kamerleden Karin Temmerman en Ann Vanneste, tevens burgemeester in De Panne.

 

Sinds de kernramp in Fukushima groeit stilaan het besef in Frankrijk dat veilige kernenergie een mythe is. Voor het eerst werd kernenergie een thema bij de presidentsverkiezingen. Frans president Macron is voorstander van de afbouw van de kernenergie in zijn land. Volgens de president zit de toekomst in de hernieuwbare energie. “We juichen de keuze van Macron toe en hopen dat na onder meer Duitsland en Zwitserland nu ook Frankrijk er echt werk gaat van maken.  We vragen president Macron met de grootste spoed het kernpark in Gravelines stil te leggen”, zeggen Karin Temmerman en Ann Vanneste.

 

Gravelines, een nucleaire reus vlakbij België

 

De 6 reactoren van Gravelines, net over de grens, vormen niet alleen de grootste kerncentrale van Frankrijk, maar van heel Europa.  Alleen de kerncentrale in Japan is nog groter.

De centrale van Gravelines werd gebouwd op het Noordzeestrand op 16 km ten westen van Duinkerke. De gemeente De Panne bevindt zich op nauwelijks 30 km.  Greenpeace stelde een vergelijkende risicoanalyse op van de 19 Franse kerncentrales. Hiervoor hanteerden ze criteria als bevolkingsconcentratie, nabijheid van grote steden en landsgrenzen, aard van de ondergrond, brandgevaar, etc. Het eindresultaat geeft duidelijk aan dat de kerncentrale van Gravelines de meest risicovolle is van Frankrijk.

 

 

 

 

Franse stresstests beschermen bedrijf, niet de bevolking

 

Na de kernramp in Fukushima werden in Frankrijk, net zoals in andere Europese landen, zogenaamde stresstests uitgevoerd. De initiële stresstest-rapporten van de 19 kerncentrales werden door de uitbater EDF zelf opgesteld. Greenpeace liet daarop het officiële stresstest-rapport van de kerncentrale van Gravelines screenen door onafhankelijke experten. Hieruit blijkt dat EDF heel wat potentiële ongeval scenario’s onbesproken laat. Belangrijke aspecten die tot een ongeval zouden kunnen leiden werden te weinig of zelfs helemaal niet onderzocht, zoals de degradatie van materialen en cruciale componenten, als gevolg van verouderingsverschijnselen, menselijk falen en moedwillige aanslagen (we zouden ook uit 9/11 moeten geleerd hebben).

 

From France with love

 

De kwetsbaarheid van de tweede grootste kerncentrale ter wereld vormt niet enkel een bedreiging voor de nabijgelegen Franse steden Calais en Duinkerke, In geval van een kernramp in een of meerdere van de zes kernreactoren, blaast de overheersende westenwind de radioactieve wolk recht naar de Belgische kust, naar West-Vlaanderen en verder.

 

Uit de rapporten van een aantal Oostenrijkse wetenschappers blijkt dat het grootste deel van de Belgische kust, West-Vlaanderen en zelfs België met radioactief cesium besmet zou worden indien er een kernramp in Gravelines zou plaatsvinden.  “De nucleaire reus van Gravelines toont dus tal van zwakheden, is in werkelijk een reus op lemen voeten. Juist daardoor is het kernpark een tikkende bom en een groot gevaar”, zeggen Temmerman en Vanneste.  “Het is tijd voor actie.”

 

Belgisch nucleair noodplan is pleister op houten been

 

Het Belgische nucleaire noodplan voorziet in een aantal beschermende maatregelen, maar die gaan voor Temmerman en Vanneste niet ver genoeg. Jarenlang werden burgers ervan verzekerd dat, zelfs in het onvoorstelbare geval dat er een kernsmelt bij ons zou plaatsvinden, de vele onafhankelijk van elkaar functionerende veiligheidssystemen ervoor zouden zorgen dat er geen radioactiviteit in de omgeving zou vrijkomen. In Fukushima faalden al deze veiligheidsbarrières in minder dan 24 uur.

 

De federale overheid werkt aan de herziening van het nucleaire noodplan en  sp.a vraagt hier met aandrang om bijkomende maatregelen op te nemen in de nucleaire noodplanning.

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel