Welke jobs gaan onze pensioenen en gezondheidszorg in de toekomst betalen?

Meryame Kitir gelooft niet in uitbreiding flexi-jobs naar andere sectoren

 

 

Naast de onverzoenbare standpunten over 150 miljoen die de regering wil besparen op de kap van zieke werknemers, laait ook ook het conflict weer op over de uitbreiding van de flexi-jobs naar gepensioneerden en andere beroepen.

 

“Goed dat minister van Werk Kris Peeters eerst het advies van de  sociale partners afwacht en een globale evaluatie wil van de impact van de ingevoerde flexi-jobs in de horeca”, zegt fractieleider voor sp.a Meryame Kitir.  Zo’n evaluatie was gevraagd en beloofd tijdens de bespreking van het wetsontwerp erover in het parlement.

 

Meerderheidspartij Open VLD daarentegen wil de conclusies niet afwachten en dringt aan op een uitbreiding van de regeling naar andere beroepen. “Niet alleen is dat tegen de afspraken maar dat is ook totaal onaanvaardbaar”, zegt Kitir. “De tewerkstelling in de horeca is heel specifiek: als de zon even schijnt stromen de terrasjes vol en is er op korte termijn nood aan extra inzetbaar personeel.   In die zin beantwoordt de regeling van flexi-jobs in de horeca aan een reële behoefte en zal ze ertoe bijdragen dat vroeger zwartwerk (gelet op de aard moeilijk te controleren) er wordt gewit.”

 

“Voor een bakker of een beenhouwer ligt dat totaal anders”, zegt Kitir. Brood of vlees worden gekocht en gegeten ongeacht de grillen van het weer. De behoeften aan tewerkstelling (bv tijdens weekends) zijn dus voorspelbaar. Het is dan ook verontrustend dat Open VLD daar dus reguliere tewerkstelling, met sociale bijdragen, wil verdringen door het uitbreiden van goedkope flexi-jobs. Welke jobs gaan op termijn nog onze pensioenen en gezondheidszorg betalen, meneer De Backer?”

 

 

Contacteer ons
Over sp.a

sp.a
Grasmarkt 105/37
1000 Brussel